CAMERE CURATE

camera-curata1

Camera curata” reprezinta un spatiu inchis, bine izolat fata de exterior prin pereti speciali cu suprafata antistatica, unde modul de constructie si aerul introdus respecta normele internationale privind clasele de curatenie.

“Camera curata” va fi aprovizionata cu aer curat din centrala de tratare a aerului, instalata in camera tehnica. Accesul in camera curata se face printr-o intrare si o camera inchisa ermetic. Aceasta asigura ca concentratia critica de praf din aria de lucru sa fie separata cu siguranta de aria inconjuratoare.

Partea de sus a camerei curate formeaza un tavan intermediar care serveste simultan la montarea corpurilor de iluminat de camera curata, precum si a grilelor necesare introducerii si evacuarii aerului, prevazute cu filtre HEPA. Atat corpurile de iluminat cat si tavanul sunt special executate pentru camera curata, nepermitand retinerea particulelor de praf. In acest fel penetrarea particulelor dinspre zona tavanului catre camera curata este imposibila. Sistemul de tavan de camera curata are propria lui structura de rezistenta.

Unitatea
camera-curata1

Introducerea aerului este astfel gandita incat sa se realizeze o ventilare uniforma (flux de aer vertical descendent) in toate incaperile . Introducerile in camerele curate (conform GMP ) se filtreaza final la introducerea in camera curata cu filtre HEPA , clasa H 13 conform DIN EN 1822 sau prin introduceri direct deasupra camerei curate prin intermediul filtrelor HEPA . Introducerile asigura un amestec deosebit de bun intre aerul curat pe de o parte, si aerul din camera pe de alta parte. Datorita dilutiei cu aerul din camera curata , concentratia de particule este redusa la nivelul dorit. Volumul de aer de evacuare este transportat prin intermediul unor grile si a sistemului de tubulatura si exhaustat in exterior. Constructia acesteia permite realizarea unor valori diferite de presiune in zone de lucru individuale, in functie de facilitatile alese de Beneficiar. Aerul evacuat din camerele curate trebuie sa fie filtrat cu ajutorul filtrelor filtrat cu ajutorul filtrelor G4, F 9 si H 13 inainte de evacuare conform EN 1822.

Constructie si intretinere
camera-curata1

La constructia unei camere curate este foarte important ca materialele si metodele de lucru sa respecte standardele internatioanle. Suprafetele din interiorul unei camere curate trebuie sa fie cat mai plane cu putinta, evitandu-se colturile drepte sau alte locuri unde curatarea prafului poate deveni o problema.

camera-curata1

Odata ce "camera curata" este construita si este data spre folosinta personalului, este vital ca acesta sa fie instruit si sa respecte conditiile de lucru si curatenie in interiorul unei "camere curate". Astfel, personalul trebuie sa poarte costume si pantofi adecvati, intrarea se face printr-o cabina cu dus de aer(in functie de clasa de curatenie), usile unei “camere curate” sunt inchise permanent, ele find deschise doar pentru accesul pesonalului sau transport materiale.

Transferul materialelor dintr-o camera in alta(cu diferite clase de curatenie) se face folosin boxele de transfer cu blocaj automat, impiedicand astfel transferul de particule dintr-o camera in alta.

SALI DE OPERATII

camera-curata1

Sala de opertie reprezinta un mediu strict controlat din punct de vedere al temperaturii, umiditatii si particulelor.

Controlul asupra acestor parametri trebuie realizat permanent astfel incat parametrii sa ramana constanti indiferent de conditiile exterioare.

Aerul este filtrat de un sistem in cascada compus din 2 sau 3 filtre(G4, F7 si H14) dupa care este tratatat corespunzator cerintelor pentru zona filtrata. Aerul evacuat din sala de operatie este evacuat in exteriorul cladirii.

Tavanul suflant
camera-curata1

Acest tip de incinta este alcatuit dintr-o unitate de tratare a aerului dotata cu filtre corespunzatoare(F5 si F9) si incinta propriu-zisa dispusa deasupra mesei de operatie compusa din camerele de presiune, filter H13, dispozitive de recuperare a aerului dotate cu filter G 4 si atenuatoare de zgomot la care se adauga sistemul de tubulatura tip ALP pentru captarea aerului proaspat si evacuarea aerului nerecirculat.

Avantajele Incintei operatorii
  • Turbulente reduse in zona de purificare si ventilare
  • Viteza de cadere 0.24 m/s
  • Folosirea de filtre H 13 necesare pentru a realiza o purificare corespunzatoare a aerului
  • Nivel redus de zgomot: 45 dB la 0.24 m/s
  • Distributia uniforma a aerului in zona de lucru